Historia

Villa Sandviken, eller Sandviksvillan i Sandviksparken i Vasa, byggdes år 1845. Den byggdes till en societetsvilla där sin tids viktiga personer samlades sommartid. Dryckesvisorna ljöd i parken då kulturpersoner och högt uppsatta tjänstemän firade sommaren i färggranna sällskap. I Villan trivdes såväl Runeberg, Sibelius och Järnefelt som balettdansösen Pavlova och det kulturella programmet bestod av allt från cirkussällskap till teaterföreställningar och sångfester.

Ett minnesmärke som förtäljer om dessa tider står fortfarande på den nordvästra sidan om Villa. Villas byggherre, herr Boy, drack tillsammans med sina gäster varma toddydrinkar vid den jämna naturstenen. Idag kallas stenen Toddystenen och den är en av Vasas historiska minnesmärken. Vid stenen minglades, skålades och sjöngs det. Enligt sägen var Runeberg, som besökte Vasa år 1851, sufflör under ett samkväm när gästerna glömde orden till sångerna, eftersom sång inte var en av poetens starka sidor.

Villa är en helhet med flera lager av olika tidsperioders stildrag. Den ståtliga byggnaden med sina omgivande parkområden var efter att den färdigställdes i privat bruk under flera årtionden. Från år 1880 ägdes Villa av Vasa stad tills Kiinteistö Oy Hietalahden Villa köpte villan år 2016. Följande år inleddes restaurangverksamheten som avslutade Villas flera år långa slumrande tillvaro.

1845

Hovrättsassessor Carl Johan Boy lät bygga Villa Sandviken.

1894

I Sandviksparken ordnades en sång- och spelfest med Zacharias Topelius som hedersgäst, och Jean Sibelius, Robert Kajanus och konstnären Eero Järnefelt som uppträdande artister.

2017

Villa fylls åter med liv när restaurang Villa Sandviken öppnar sina dörrar på valborg, vårens fest.

EN BAKELSE LUFTIG SOM EN TYLLKJOL

Villa Sandviken har gästats av många celebriteter. En av dem är den ryska ballerinalegenden, Anna Pavlova, vars äkta balettskor pryder Villas festsal. Pavlovabakelserna som fått sitt namn efter ballerinan har varit kaffe- och festbordens favoritdelikatess redan i årtionden. Stjärnan i Villas dessertutbud är Smashed Pavlova, en mosad traditionell läckerhet.

Enligt sägen uppstod pavlovabakelsen då dansösen under sin turné besökte Nya Zeeland. Köksmästaren på Pavlovas hotell blev förtjust i ballerinan och hennes med gröna silkesrosor prydda tutu. Han blev inspirerad att av maräng, vispgrädde och kiwifrukt skapa en egen luftig version av tyllkjolen.

Det finns också en intressant berättelse om Pavlovas besök till Vasa. Enligt den var Pavlova olyckligt förälskad i en skådespelare som uppträdde på en sommarteater bredvid villan. När ballerinan kom från sin turné ända från Stockholm till Vasa för att leta efter skådespelaren förde en torghandlares son henne till Sandviksparken. Till slut hittade hon mannen men han besvarade inte hennes känslor. I förtvivlan bestämde sig balettdansösen att ta livet av sig och kastade sig i havet. Torghandlarens son skrattade lite åt den tragiska situationen, för han kände till området och visste att vattnet var mycket grunt på den plats som Pavlova valde.