Villan historia

Villa Sandviken eli Hietalahden Villa Vaasan Hietalahden puistossa valmistui vuonna 1845. Se rakennettiin hienostohuvilaksi, jonne aikansa merkkihenkilöt kokoontuivat kesäisin. Juomalaulut raikasivat puistossa, kun kulttuuriväki ja korkeat virkamiehet juhlistivat suvea kirjavin kokoonpanoin. Villassa viihtyivät niin Runeberg, Sibelius, Järnefelt kuin balettitanssija Pavlovakin, ja taidepitoista ohjelmaa riitti sirkusseurueista teatteriesityksiin ja laulujuhliin.

Noista ajoista kertova muistomerkki seisoo yhä Villan kaakkoispuolella. Villan rakennuttaja herra Boy kumosi vieraidensa kanssa kuumia totijuomia tasaisen luonnonkiven päältä. Nykyisin kivi tunnetaankin nimellä Totikivi, ja se lukeutuu Vaasan historiallisiin muistomerkkeihin. Kiven äärellä seurusteltiin, kohotettiin maljoja ja laulettiin. Tarinan mukaan vuonna 1851 Vaasassa vieraillut Runeberg toimi illanvietoissa kuiskaajana kun laulunsanat unohtuivat, sillä laulaminen ei lukeutunut runoilijamestarin kykyihin.

Villa on komeasti kerrostunut kokonaisuus eri aikakausien tyylipiirteitä. Näyttävä rakennus ympäröivine puistoalueineen oli valmistumisensa jälkeen yksityiskäytössä useita vuosikymmeniä. Vuodesta 1880 eteenpäin Villa kuului Vaasan kaupungille, kunnes Kiinteistö Oy Hietalahden Villa osti huvilan vuonna 2016. Seuraavana vuonna alkunsa sai ravintolatoiminta, joka päätti villan vuosien hiljaiselon.

1845

Hovioikeudenasessori Carl Johan Boy rakennutti Hietalahden Villan.

1894

Hietalahden puistossa järjestettiin laulu-ja soittojuhlat, joiden kunniavieraana oli Sakari Topelius ja esiintyjinä Jean Sibelius, Robert Kajanus ja taidemaalari Eero Järnefelt.

2017

Villa on jälleen täynnä elämää, kun ravintola Villa Sandviken avaa ovensa vappuna, kevään juhlana.

Leivos kuohkea kuin tyllihame

Villa Sandviken on vuosien varrella saanut lukuisia kuuluisuuksia vieraakseen. Yksi heistä on venäläinen ballerinalegenda Anna Pavlova, jonka mukaan nimetyt pavlovaleivokset ovat pysyneet kahvi- ja juhlapöytien suosikkiherkkuna jo vuosikymmeniä. Myös Villan jälkiruokavalikoiman päätähti on tuoreilla marjoilla koristeltu kuohkea pavlova.

Tarinan mukaan pavlovaleivos syntyi, kun tanssijatar vieraili kiertueellaan Uudessa-Seelannissa. Pavlovan hotellin keittiömestari ihastui ballerinaan ja tämän vihrein silkkiruusuin koristeltuun tutuun. Hän inspiroitui luomaan marengista, kermavaahdosta ja kiivistä oman, kuohkean versionsa tyllihameesta.

Myös Pavlovan Vaasan vierailun takana on mielenkiintoinen tarina. Sen mukaan Pavlova oli onnettoman rakastunut erääseen näyttelijään, joka esiintyi villan vieressä sijaitsevassa kesäteatterissa. Kun ballerina saapui kiertueeltaan Tukholmasta saakka Vaasaan etsimään näyttelijää, paikallisen torikauppiaan poika johdatti hänet Hietalahden puistoon. Lopulta rakkauden kohde löytyi, mutta Pavlova ei saanut tunteilleen vastakaikua. Epätoivoissaan balettitanssija päätti päättää elämänsä ja heittäytyi veteen. Torikauppiaan poikaa traaginen tilanne vähän nauratti, sillä hän tunsi alueen ja tiesi, että vesi oli Pavlovan valitsemassa kohdassa varsin matalaa.